dijous, de gener 02, 2014

No tolero...la política ambiental del Govern del PP



El proppassat 11 de desembre de 2013 es publicava al BOE la nova llei sobre avaluació d'impacte ambiental. En el seu preàmbul, en el qual es fa un resum de les característiques i objectius de la llei, el legislador deixa anar la següent trampa semàntica (ressalto en negreta els punts claus):

"[...], la presente ley pretende ser un instrumento eficaz para la protección medioambiental. Para alcanzar este objetivo primordial, se propone simplificar el procedimiento de evaluación ambiental, incrementar la seguridad jurídica de los operadores, y en íntima relación con este último fin, lograr la concertación de la normativa sobre evaluación ambiental en todo el territorio nacional." [Fin de la cita].

Tota una declaració d'intencions, si senyor!

Segons aquesta llei l'eficàcia de la protecció ambiental s'aconsegueix:

1) Simplificant el procediment d'avaluació ambiental i,

2) Homogeneïtzant la normativa (incloent els llindars d'aplicació de la llei), sense tenir en compte les especificitats i característiques territorials i criteris de les autonomies.

Com a avaluador ambiental amb més d'una dècada d'experiència, a mi no em sembla que aquestes accions ajudin a la protecció mediambiental, ans sembla que el Govern de Mario Rajoy està més preocupat a acontentar a qui fa els projectes, agilitzant-ne la tramitació i homogeneïtzant criteris (buidant alhora de contingut la normativa autonòmica*), que no pas a conjuminar el el desenvolupament econòmic amb la protecció del medi ambient.

* Cal dir que a Catalunya la Llei Òmnibus va derogar la Llei d'Avaluació d'Impacte Ambiental de mitjans dels anys 80. Val a dir, que estava una mica obsoleta. Tanmateix amb aquesta nova llei, és poc provable que el legislador català tingui gaire marge de maniobra en cas que s'hi volgués tornar a posar.