divendres, de setembre 13, 2019

No tolero...l'Amazonia com a pulmó del món

Aquest estiu s'ha parlat molt de "l'Amazonia com a pulmó del món" arrel dels incendis que ha patit aquest bosc tropical. Com a titular, aquesta descripció pot ser efectiva, però científicament és del tot falsa: com a molt es tractaria del "bronqui del món", ja que segons alguns estudis, totes les selves tropicals juntes són les responsables de tan sols un 28% de l'oxigen mundial (si bé és cert que es tracta d'un important reservori de CO2). Amb tot, el gruix de la producció del preuat gas que fem servir per respirar cal anar-lo a buscar al mar, i concretament en el fitoplàncton.

Que es facin servir els incendis provocats per l'industria de fusta que des dels anys 70 assolen l'Amazonia per atacar a un polític, per més que el seu ideari ens pugui repugnar, no és tolerable. Si a més ho fa el president de França, el qual té sota el seu mandat la Guaiana Francesa, és d'una hipocresia monumental, quan aquest territori europeu d'ultramar té compromeses 360.000 hectàrees de bosc a companyies mineres multinacionals. I a més, si es té en compte que enguany el susdit territori francès ha patit també un augment en els incendis del 141%. I que jo sàpiga, monsieur Macron, no és pas sospitós d'instigar la crema de les selves tropicals. De fet, fou sota el mandat del president Lula (2003-2008), que el Brazil va patir la major incidència d'incendis registrats.

Que consti, que no vull dir pas que estigui a favor que l'Amazonia es cremi, ni d'acord amb el pensament de Bolsonaro, però em molesta especialment que es faci servir "l'
ecologia barata" per anar en contra dels adversaris polítics, en comptes d'usar arguments sòlids o deixar que es desacreditin per sí mateixos.